Road-tripping up north

Soms heb je tijdens de vakantie een momentje van besluiteloosheid… En die hadden wij gisteren (gelukkig allebei). Wat gaan we doen, naar het noorden, terug naar de highlands omdat Marije een paar stenen is vergeten te bekijken, naar de eilanden of toch naar het zuiden?

Tsja, uhmmm, ja, euhhh, uhmm, ehhhh,tsja.

We gaan dus nog maar een nachtje bij Dougie slapen, gelukkig was onze kamer voor vandaag nog niet geboekt en konden we dus blijven zitten. Vandaag zijn we daarom gaan road-trippen naar het noorden van Schotland.

Via een toeristische route naar de snelweg gereden welke al snel in een two-lane snelweg doorging, kronkelend langs de Schotse kustlijn. Super mooi, zeker met het mooie weer wat we de afgelopen dagen hebben gehad. Zon met af en toe een wolk en zo’n 15 graden. De wind maakt het soms wat frisjes maar dat nemen we voor lief.

De eerste stop is een soort dam waar een klein natuurgebiedje achter ligt, schitterende omgeving (again) en een mogelijk wandelpad. Dit pad vinden we uit eindelijk wel maar daar staat totaal geen verdere routebeschrijving bij, we besluiten dus om nog even van het uitzicht te genieten en daarna weer door te rijden.

Stop 2 is het dorp Golspie, een dorp aan zee met 2 straten, 1 met B&Bs en 1 waar de mensen wonen en waar er wat cafetjes zijn. Na een rondje over het strand bij de plaatselijke koffieshop een bakkie gehaald en een plaatselijke lekkernij gegeten. Het blijft toch leuk om mensen te kijken en hoe het allemaal reilt en zeilt binnen zo’n cafe.

Stop 3 is ons hoogste punt: Helmsdale. Wat een deceptie was dit zeg, het staat in de lonely planet maar wij vinden er er niet zoveel aan. Gelukkig moest Marije weer plassen dus snel een plaatselijk cafe in, een bakkie koffie is alles wat we daar drinken (tis een beetje smoetzig). Terug naar de auto zien we toch nog een ander bordje: Timespend, dit is een plaatselijk museum wat de geschiedenis van dit dorp verteld. Nou waren we daar niet zo in geïnteresseerd maar wel in de horeca die er bij zat. Vriendelijk worden we geholpen door twee oude dames die met liefde een soepie en een broodje voor ons maken. We hebben er heerlijk gegeten. Met alle dorpen die we onderweg tegen zijn gekomen zijn we wel blij dat we niet besloten hebben om eerst naar het noorden te rijden en daar te gaan slapen, het is er allemaal wat “rustiger”.

Stop 4 is op de terugweg en is gewoon langs de kant van de weg. Door de mooie vergezichten moet je af en toe de auto even stilzetten en een foto nemen. Bijkomend voordeel bij deze stop was dat we naast een veld met lammetjes terecht kwamen. Springen/rennen/drinken het was lachuh met die kleine gasten, Marije helemaal blij :-).

Stop 5 is in het plaatsje Tain, ook dit is niets bijzonders al komen we wel tot de conclusie dat de openbare toiletten over het algemeen goed schoon zijn in Schotland. En ja dames en heren we hebben hier een kenner, Ponsi gaat op voor haar 100ste bezoek aan een openbaar toilet. Oorkonde van het ministerie van volksgezondheid zal wel op de mat liggen als we thuiskomen!

Stop 6 is weer terug in het B&B, ff hangen en nu eindelijk beslissen waar de volgende dag naar toe gaan. En het is geworden Fort William! Hier blijven we 3 dagen om vanuit daar verschillende plekken op te zoeken in het zuid-westen van Schotland.

Vandaag eigenlijk geen zin om uit eten te gaan en we besluiten naar de plaatselijke friettent te rijden, FISH & CHIPS it is. Lekker hoor (WouterT), Ponsi zit gewoon aan een chickenburger met chips. Whoosie 😉

Morgen rustig aan dus naar Fort William, groetjes!